Παγκόσμια Ημέρα της Σταθεράς Π

14 Μαρτίου 2024
Η μέρα αυτή έχει καθιερωθεί ως η «Παγκόσμια Ημέρα της Σταθεράς ∏ ». Μια μέρα σαν κι αυτή, το 1879, γεννήθηκε ο Γερμανός φυσικός Άλμπερτ Αϊνστάιν, που βραβεύθηκε με Νόμπελ ως «πατέρας» της Θεωρίας της Σχετικότητας. Επιλέχθηκε η συγκεκριμένη μέρα εξαιτίας των αριθμητικών συμπτώσεων. Συγκεκριμένα, στο εξωτερικό, ως γνωστόν, γράφουν πρώτα τον μήνα και μετά την ημέρα. Άρα, σήμερα έχουμε 3-14 (14/3) και η σταθερά είναι 3,14
Μάλιστα, η ημέρα γιορτάζεται με πάρτι σε πολλές μαθηματικές σχολές του κόσμου, ακριβώς στη 1.59 μετά το μεσημέρι, καθώς τα 1, 5 και 9 είναι οι τρεις αριθμοί που ακολουθούν τη σταθερά 3,14 η οποία στην επταψήφια εκδοχή της είναι ∏=3,14159.Ο εορτασμός της ημέρας του “π” καθιερώθηκε το 1988 από τον Larry Shaw στο Φρανσίσκο.
Στο 1ο ΕΠΑΛ Τρικάλων πραγματοποιήθηκαν δράσεις στο σχολείο με αφορμή την παγκόσμια αυτή μέρα. 96 μαθητές της Α΄ Λυκείου αρχικά ενημερώθηκαν από τους υπεύθυνους καθηγητές Σπύρο Παπανικολάου και Ευαγγελία Κίτσιου και στην συνέχεια διαγωνίστηκαν σε μαθηματικά προβλήματα με την βοήθεια του ψηφιακού εργαλείου Kahoot σε εργαστήριο του σχολείου.

Translate »