Επιμορφωτικό Πρόγραμμα Jean Monnet YouthActiv (5-3-2014)

Το Πανεπιστήμιο Πειραιώς διοργάνωσε στο 1ο ΕΠΑΛ Τρικάλων στις 5 Μαρτίου 2014 επιμορφωτική συνάντηση στο πλαίσιο του προγράμματος Jean Monnet Κύρια Δράση 1 – Δράσεις πληροφόρησης και έρευνας με το όνομα YouthActiv. Ακαδημαϊκή συντονίστρια του προγράμματος είναι η Λέκτορας του Τμήματος Διεθνών και Ευρωπαϊκών Σπουδών Δρ. Φωτεινή Ασδεράκη.

Κύριος στόχος του προγράμματος είναι να θέσει στο επίκεντρο τους νέους, μαθητές ηλικίας 16-18 ετών δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης έτσι ώστε να διεξαχθεί ένας γόνιμος διάλογος στη σχολική κοινότητα για την Ευρωπαϊκή Ένωση, τον τρόπο λειτουργίας της και για την πορεία της Ελλάδας σ’ αυτήν. Επιπλέον, το πρόγραμμα επιδιώκει να δημιουργήσει μια πλατφόρμα δικτύωσης, που θα βοηθήσει στο να ακουστεί η φωνή των νέων στην Ελλάδα και στην Ευρώπη. Τα παιδιά μετά το πέρας της συνάντησης θα δημιουργήσουν ταινίες μικρού μήκους με θέματα που αφορούν την Ευρωπαϊκή Ένωση.

Την συνάντηση χαιρέτισε ο Δήμαρχος Τρικκαίων, κ. Χρήστος Αντ. Λάππας. Χαιρετισμό απήυθυναν επίσης, οι διευθυντές των σχολείων που συμμετέχουν στο πρόγραμμα κ. Νικόλαος Ντόγκας από το 1ο ΕΠΑΛ Τρικάλων, η κα. Αθανασία Ζαραμπούκα από το 1ο ΓΕΛ, η κα Βασιλική Κάκλα από το 7ο ΓΕΛ και ο κ. Νικόλαος Κολοβός από το 8ο ΓΕΛ.

Κατά το πρώτο μέρος της επιμορφωτικής συνάντησης παρουσιάστηκαν θέματα σχετικά με την Ευρωπαϊκή Ένωση και τα Ευρωπαϊκά Προγράμματα. Έλληνες, Πορτογάλοι και Αμερικανοί φοιτητές που συμμετέχουν στα προγράμματα Erasmus και Erasmus Mundus και βρίσκονται στην πόλη μας παρουσίασαν την εμπειρία τους στους μαθητές των Λυκείων της πόλης μας.

Κατά την διάρκεια του δεύτερου μέρους της επιμορφωτικής συνάντησης οι μαθητές παρακολούθησαν θεματικά εργαστήρια με κύριο στόχο την απόκτηση δεξιοτήτων και την εξοικίωσή τους σχετικά με τα όργανα και τους θεσμούς της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Στόχος των εργαστηρίων ήταν η δημιουργία ευσυνείδητων και ενεργών Ευρωπαΐων πολιτών.

Στο εργαστήριο Νεανική Κοινωνική Επιχειρηματικότητα οι μαθητές είχαν την ευκαιρία να γνωρίσουν τις ευκαιρίες για την ανάπτυξη της επιχειρηματικότητας στην Ευρώπη ενώ έμαθαν πώς να δημιουργήσουν το δικό τους επιχειρηματικό πλάνο.

Το Σεμινάριο Ευρωπαϊκής Δημοσιογραφίας παρουσίασε τις βασικές αρχές, αλλά και τα εργαλεία που αξιοποιεί ένας δημοσιογράφος που ασχολείται με ευρωπαϊκά θέματα.

Στο εργαστήρι προσομοίωσης αναπαραστάθηκε ο τρόπος λειτουργίας των ευρωπαϊκών οργάνων που νομοθετούν, δηλαδή της Επιτροπής, του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και του Συμβουλίου. Οι μαθητές ανέλαβαν τον ρόλο, είτε ενός Επιτρόπου, είτε ενός Υπουργού, είτε ενός Ευρωβουλευτή με σκοπό να καταλάβουν τον τρόπο λήψης μιας απόφασης σε Ευρωπαϊκό επίπεδο.

Όπως υποδηλώνει και ο τρόπος του workshop ?Μείνε Ενεργός, η Ευρώπη είσαι εσύ?, στόχος του εργαστηρίου ήταν να φέρει τους νέους σε επαφή με τα επιτεύγματα και τα μειονεκτήματα της Ευρώπης προκειμένου να κατανοήσουν, πώς αυτά έχουν επηρεάσει και θα συνεχίσουν να επηρεάζουν τη ζωή τους. Μέσα από quiz, διαδραστικά παιχνίδια και ομάδες συζήτησης οι μαθητές γνωρίζουν βασικές αρχές για την ΕΕ και αντιλαμβάνονται έμπρακτα την έννοια της άμεσης και έμμεσης δημοκρατίας.

Πάνω από 140 παιδιά και εκπαιδευτικοί συμμετείχαν στο πρόγραμμα από το 1ο ΕΠΑ.Λ. Τρικάλων, από το 1ο, το 7ο και το 8ο Γενικό Λύκειο.

Επόμενος σταθμός για το YouthActiv η Αθήνα στις 7 Μαρτίου!

Περισσότερες πληροφορίες μπορείτε να βρείτε στην ιστοσελίδα του προγράμματος http://www.youthactiv.eu/ και στην επίσημη σελίδα του προγράμματος στο https://www.facebook.com/YouthActiv?ref=h

Translate »